En marxa la Xarxa d’Oficines Comarcals de Transició Energètica

41 oficines comarcals que s’han constituït el darrer semestre de 2022 treballaran a partir d’ara per desplegar les energies renovables arreu del territori i amb equilibri i assolir, així, la transició energètica. La principal missió de les oficines és articular la participació del territori en el nou model energètic més net, sostenible i democràtic cap al qual avança Catalunya. Per això, les seves principals tasques són aportar coneixement tècnic en l’àmbit energètic als consells comarcals per a la presa de decisions en l’àmbit de l’energia, impulsar i difondre en cada comarca projectes vinculats a la transició energètica –com ara comunitats energètiques, autoconsums compartits en l’àmbit industrial, etc.-, i també ajudar els consells comarcals i els ajuntaments a definir els criteris per a la implantació de projectes d’energies renovables en els seus termes municipals.

Aquesta darrera tasca es realitzarà de manera coordinada amb la Direcció General d’Energia i l’ICAEN, i s’integrarà en el Pla territorial per a la implantació de les instal·lacions d’energies renovables a Catalunya, el document que prepara el Govern per definir la distribució en el territori d’instal·lacions eòliques i fotovoltaiques. L’objectiu és assolir un model en què es doni prioritat a la generació distribuïda i a l’aprofitament dels espais antropitzats, i que sigui un dels factors per aconseguir la descarbonització de la societat catalana l’any 2050.

En un acte, aquest dimecres, el Govern ha formalitzat aquesta posada en marxa de la Xarxa d’Oficines Comarcals de Transició Energètica que ha de fer possible “fer arribar la transformació verda arreu del país”, segons ha expressat la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà. Jordà també ha defensat que cal arribar a acords a cadascun dels territoris perquè el desplegament d’aquestes renovables no vagi “en detriment” d’altres actius com el sòl agrícola o  la biodiversitat. Per la seva banda, el president del Govern, Pere Aragonès, ha destacat que la Xarxa servirà per donar “tot el protagonisme que es mereix el món local” assegurant que el canvi energètic “arriba arreu i adaptat a les necessitats de cada territori”. Aragonès ha recordat que el model energètic que defensa el país és “més verd, més distribuït, més participatiu i més democràtic”.